przepis na prawdziwą włoską pizzę

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

koktajle z mozzarella   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd w związku z tym wziąć pionierski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – rzeczywiście warto dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.