Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską próbują rzadsze potrawy takie jak tortellini, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku elementom: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się też nie tak popularne potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność i dania z różnych miejsc Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.
Włoska kuchnia jest prosta, ale to nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować trunków. Obiad w charakterze włoskim z całą pewnością musi zawierać też aperitiff. Lampka czerwonego wina to dla Włochów norma. o restauracji Najbardziej typowe wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta a także cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako klasycznie włoska, powinna mieć szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film