Świetna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród licznych opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie posiłki
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. menu restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film